Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Magyar Piéta - Öszödi Köztársa
  2008-03-19 19:39:36, szerda
 
  Színikritika: Magyar Piéta - Öszödi Köztársaság


Színházban voltunk tegnap, éspedig nem is akármilyenben. A Bombagyár Rádió korábbi adásában már figyelmetekbe ajánlottuk a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház legújabb előadását, amely a Magyar Piéta - Öszödi Köztársaság címet viseli. Próbaképpen a műsorban azt mondtam, hogy itt, a Bombagyáron megtalálhatjátok az előadás részleteit, hogy hol és mikor lesz, de szándékosan nem írtam ki, mert kíváncsi voltam, hányan kérdeztek rá. Nos, szégyelljétek magatokat, mert senki sem. Nyekulturnij futballhuligánok vagytok, fúj. Pedig ha mi valamit ajánlunk, azt azért tesszük, mert az nektek jó. Most pedig megtudjátok, hogy miről maradtatok le.

A Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház neve nem ismeretlen azok számára, akik nem akkora bunkók, hogy nem is érdekli őket a kultúra. (Természetesen az Országos Cigány Önkormányzatra gondolok.) Ez a kiváló délvidéki társulat már korábban is csodálatos és nagyon magyar előadásokkal örvendeztette meg közönségét, mint például a Wass Albert Jönnek! és Adjátok vissza a hegyeimet című regényeiből adaptált A világ meg a vége című darabbal, vagy a korábban bemutatott Halottak napjától Virágvasárnapig cíművel. Új műsoruk azonban nem átirat, hanem eredeti alkotás, Siposhegyi Péter tollából. Színpadra Andrási Attila rendezte, ismét kiváló munkát végezve.

Az első jelenetben egy rendházban vagyunk, Szabadkán, a Délvidéken, 1944-ben. Iván, a rendházban a magyar katolikusokkal együtt lakó szerb pap érkezik, hogy hírül adja magyar társainak: Horthy lemondott, az oroszok mindenhol áttörnek, és a front hamarosan eléri Szabadkát. A magyarokon rettegés lesz úrrá, hiszen tudják, mi következik, ha odaérnek a vörösök. Minden reményüket a karizmatikus Krizosztom atyába, a rendház vezetőjébe vetik, aki Pestre ment, és Iván szerint hiába várják vissza. Az utolsó pillanatban azonban visszaérkezik, és kijelenti, jöhet ide bárki, Isten házában mindig béke lesz. Persze nem lesz.

Ebben a pillanatban elmegy a villany, mire a három pap és apáca társuk furcsán kezdenek viselkedni. Szerbiát emlegetik, mint az áramszünetek hazáját, és rémülten ledobják ruhájukat, mert hátha nem véletlen ez az áramszünet, nehogy katolikus papnak nézzék őket, ha menekülniük kell. A zavar azonban hamar feloldódik. Kiderül, hogy színházat látunk a színházban. A papok valójában szabadkai magyar színészek, akik egy darabot próbálnak 2004 táján, Szabadkán. De Szabadka szerb terület, magyarnak lenni pedig 2004-ben sem mindig jó.

Ettől kezdve két idősíkon fut a történet. A próbákon kibontakozik egy 1944-es eseménysor, Krizosztom atya szenvedéstörténete, aki a megpróbáltatások ellenére is szilárdan áll a helyén, s védi magyarságát, hitét, becsületét. Ez a Magyar Piéta. Ám a színészek élete is előttünk folyik, s egy másik történet is zajlik, amelyben izgatottan várják 2004 december 5-ét, a csonkaországi népszavazás napját. Ez pedig az Öszödi Köztársaság kora. Történetesen a darabban játszott karaktereik hasonlóak valódi énjükhöz. Krizosztom atya alakítója lelkes hazafi, aki Pestre szalad tüntetni, bátortalanabb rendtársa a való életben is megalkuvó kispolgár. Az apácát alakító színésznő azonban ellentéte virtuális önmagának: a valóságban csélcsap, csalfa nőszemély, aki sorra jön össze a társulat tagjaival, alaposan megkavarva a szálakat, hogy meglegyen a cherchez la femme, mint dramaturgiai elem. Hogyan alakul a színdarab sorsa december 5-e után, és vajon megtudjuk-e, mi történt Krizosztom atyával, vagy elvesztik-e hitüket a színészek? Lehet-e magyarnak maradni akkor és most? Erről szól ez a másfél óra, amit az öt színész fantasztikus játéka feledhetetlenné tesz.

A délvidékiek zseniális játéka mélyen belénk ülteti a darab üzenetét. Tévedés, ez az üzenet nem is annyira triviális. Nem csak arról van szó, hogy lemészárolták több százezer nemzettársunkat, ma pedig már nemzetünket is fel akarják velünk adatni. A valódi üzenet maga Krizosztóm atya, aki egymaga testesíti meg a Népek Krisztusát, Európa Tibetét, Magyarországot. S hogy kinek mit üzen, azon el lehet gondolkodni a darab végén, hosszú percekig a székben maradva. A történetnek egyébként nincs vége, mert ma sem ért véget. Talán néhány évtized múlva folytatódik. Rajtunk múlik, hogyan.


Magyar Piéta - Öszödi Köztársaság
Előadja a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház

Írta: Siposhegyi Péter
Rendezte: Andrási Attila
Dramaturg: Szigeti Nagy Réka
Zeneszerző: Bakos Árpád
Hang és fény: Szöllősy Vágó János

Szereplők: Vágó Kriszta, Péter Ferenc, Csernik Árpád, Kákonyi Tibor, Molnár Zoltán

A következő előadás április 5-én lesz, a MOM Művelődési Házban (Csörsz u. 18), 19 órától. A következő május 17-én, szintén 19 órakor. Jegyek 3000 forintos áron, a helyszínen kaphatóak (nem csak az előadás napján), vagy az alábbi üzletekben:

Turul Márkabolt
XII. Móricz Zsigmond körtér 16.

Fehérlófia Könyvesbolt
VIII. József utca 2.

http://www.bombagyar.hu/index.php?post=730
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megpróbáltatások, megtalálhatjátok, futballhuligánok, nemzettársunkat, feledhetetlenné, virágvasárnapig, magyarkanizsai, önkormányzatra, katolikusokkal, magyarországot, kamaraszínház, szégyelljétek, csonkaországi, visszaérkezik, akármilyenben, természetesen, bátortalanabb, örvendeztette, figyelmetekbe, lemészárolták, áramszünetek, karizmatikus, fantasztikus, történetesen, előadásokkal, kibontakozik, színikritika, dramaturgiai, nyekulturnij, regényeiből, szándékosan, pillanatban, délvidékiek, magyarságát, nemzetünket, gondolkodni, előadás részleteit, kiváló délvidéki, hegyeimet című, vége című, korábban bemutatott, első jelenetben, rendházban vagyunk, magyar katolikusokkal, oroszok mindenhol, front hamarosan, magyarokon rettegés, karizmatikus Krizosztom, rendház vezetőjébe, utolsó pillanatban, pillanatban elmegy, áramszünetek hazáját, Magyar Piéta, Öszödi Köztársa, Öszödi Köztársaság, Bombagyár Rádió, Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház, Országos Cigány Önkormányzatra, Wass Albert Jönnek, Siposhegyi Péter, Színpadra Andrási Attila, Népek Krisztusát, Európa Tibetét, Andrási Attila, Szigeti Nagy Réka, Bakos Árpád, Szöllősy Vágó János, Vágó Kriszta, Péter Ferenc, Csernik Árpád, Kákonyi Tibor, Molnár Zoltán, Művelődési Házban, Turul Márkabolt, Móricz Zsigmond, Fehérlófia Könyvesbolt,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Volt egy...  Viharban csak az a fa marad ál...  Föld napja április 22  A lelki élet nem arról szól, ....  Az Európai Unió is foglalkozik...  Föld napja április 22  Bella István: Zsoltár  Föld napja április 22  Fodor Ákos költő,  Paul David Tripp Április 26  Az elfogadásnak...  Amit átélünk,  Ahogy emelkedik a rezgés...  A világnak égető szüksége van ...  Szent György nap  Az Európai Unió is foglalkozik...  Ma  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Gaál Viktor gondolata  A világnak égető szüksége van ...  Pillangó  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Volt egy...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ma  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Gárdonyi Géza - Április végén  György napra  Vannak arcok  Mosolyogtál már ma?  Próbálkozni kell ahhoz,  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A Gömb  Viharban csak az a fa marad ál...  Bella István: Zsoltár  Szent György nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Volt egy...  Pillangó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Naplemente  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam Gizike bar...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Volt egy...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Beney Zsuzsa - Tavasz  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Föld napja április 22  Jó éjszakát  Két ember becsülete  Muratáj  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A föld szépségéért  Gaál Viktor gondolata  Messziről jött ember  Becsüld meg azt amid van,...  Viharban csak az a fa marad ál...  Próbálkozni kell ahhoz,  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 25  William Shakespeare idézet  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
előadás részleteit, kiváló délvidéki, hegyeimet című, vége című, korábban bemutatott, első jelenetben, rendházban vagyunk, magyar katolikusokkal, oroszok mindenhol, front hamarosan, magyarokon rettegés, karizmatikus Krizosztom, rendház vezetőjébe, utolsó pillanatban, pillanatban elmegy, áramszünetek hazáját, zavar azonban, papok valójában, darabot próbálnak, próbákon kibontakozik, 1944-es eseménysor, megpróbáltatások ellenére, színészek élete, másik történet, csonkaországi népszavazás, darabban játszott, való életben, apácát alakító, valóságban csélcsap, társulat tagjaival, színdarab sorsa, délvidékiek zseniális, darab üzenetét, valódi üzenet, darab végén, székben maradva, történetnek egyébként, következő előadás, következő május, helyszínen kaphatóak, előadás napján, alábbi üzletekben, megpróbáltatások, megtalálhatjátok, futballhuligánok, nemzettársunkat, feledhetetlenné, virágvasárnapig, magyarkanizsai, önkormányzatra, katolikusokkal, magyarországot, kamaraszínház, szégyelljétek, csonkaországi, visszaérkezik, akármilyenben, természetesen, bátortalanabb, örvendeztette, figyelmetekbe, lemészárolták, áramszünetek, karizmatikus, fantasztikus, történetesen, előadásokkal, kibontakozik, színikritika, dramaturgiai, nyekulturnij, regényeiből, szándékosan, pillanatban, délvidékiek, magyarságát, nemzetünket, gondolkodni, karaktereik, történetnek, megtudjátok, folytatódik, népszavazás, köztársaság, menekülniük, könyvesbolt, próbaképpen, bombagyáron, krizosztóm, reményüket, helyszínen, következik, magyarokon, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3816
  • e Hét: 18046
  • e Hónap: 29157
  • e Év: 182653
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.